ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
НовиниСпорт

Кой е Юсуф Дикеч – стрелецът, направил фурор на Олимпиадата

Юсуф Дикеч, който не предпочете екипировка като защитни очила и тапи за уши, които обикновено се използват от спортистите по време на състезания по стрелба, се превърна в интернет сензация на Париж 2024, пише OFFNews. 

„Аз съм си роден стрелец, за какво ми е да ползвам екипировка, като това ми е в натюрела? Панталони, обувки, лещи не ми трябват. Фокусирам се и стрелям с отворени очи. Талантът и успехът са важни детайли тук. Моята техника на стреляне е една от редките в света. Дори съдиите са изненадани. С тази техника на стрелба съм спечелил много златни медали“, споделя той.

Дикеч, който не използва често социални мрежи, разбира, че е предизвикал фурор в интернет с снимките на емблематичната си поза, благодарение на неговите приятели. Изненадал се, че е толкова коментиран онлайн.

В интервюта за турски медии споделя, че на пръв поглед може да изглежда спокоен, но по време на стрелбата в него е бушувала буря. 

„Тази стойка не я заех нарочно. Просто си сложих ръката в джоба, за да може тялото да е по-стабилно и балансирано, докато стрелям. Казах на приятелите си: „Не можеш да станеш шампион, като държиш ръката си в джоба.“ Сега ми изпращат съобщения, в които казват: „Имаш медал с ръка в джоба.“ По онова време го казвахме, за да подчертаем упоритата работа и постоянството. Не очаквах, че ще стане толкова популярно в света. Не съм човек, който използва много активно социалните мрежи. Не го направих, за да стана сензация. Единственото, което чувствам, е, че сме успели да спечелим частица от сърцата на хората… Добрите пожелания са по-важни за мен от всичко останало.“

Кой е той?

След като спортистът се превърна в интернет сензация, тръгнаха множество слухове за това каква е била причината да започне да се занимава със стрелба. Най-популярното твърдение по негов адрес е, че страстта му към спорта тръгва след разгорещен спор с бившата му съпруга. Носят се и слухове, че работи като механик в малък гараж в Истанбул. Оказва се, че всички тези твърдения са неверни и далеч от истината.

Юсуф Дикеч е роден на 1 януари 1973 г. в Гьоксун, област Кахраманмараш. Той е военнослужещ в Главното командване на жандармерията с чин първи сержант.

Искрата му към стрелбата се запалва още на 28-годишна възраст. Това е петата му Олимпиада. Досега никога не е имал възможност да участва с треньор. Самоук е, като най-големият успех е 13-ото място на Олимпийските игри през 2012 г.

„Ако имах треньор, щях да спечеля медал още на втората си олимпиада. Треньорът има голям принос. Той наблюдава по-добре теб, твоята стойка, твоите недостатъци. Той обръща внимание на недостатъците ти. Той прилага програмата за обучение на практика“, казва Дикеч.

Продължава да тренира в спортния клуб на жандармерията.

Дикеч представя Турция на летните олимпийски игри през 2012 г. в категориите 10 м въздушен пистолет и 50 м пистолет. Той взима участие и в летните олимпийски игри през 2016 г., но завършва на 22-ро място в категория 50 м пистолет с 550 точки и се сбогува със състезанието в квалификациите. 

На 33-те летни олимпийски игри, проведени в Париж през 2024 г., той се класира втори заедно с Шевал Тахран, с когото печелят първи медал за Турция в стрелбата. Следващата му цел е да спечели златото на Игрите в Лос Анджелис през 2028. 

Как потребители на социални мрежи реагираха за участието му в Олимпийските игри

„Той е първият спортист в историята, който е запомнен като победител, а не като подгласник.“

Дикеч изглежда широкоскроен и приема коментарите  със самоирония. На страницата си в Instagram публикува видеокомпилация от мемета на турски език за него. 

Стрелецът се превърна във феномен, особено в Япония. До момента в социалната платформа X са написани над 330 хил. публикации за него – национален спортист, който привлече вниманието на цял свят със стрелбата си с ръка в джоба. Дикеч, който беше похвален за увереното си поведение и за това, че не използва никаква екипировка, получи прозвището „Чичо без разходи“, а някои потребители го нарекоха и „Чичо котарак“ заради любовта му към животните. Заради осанката си е сравняван и иронизиран с Джон Уик, Джеймс Бонд, Хитмен и много други популярни филмови герои.

„Легендарна аура…“, така пишат за него и в USA TODAY. 

Турският спортист привлече вниманието и на Илън Мъск, който сподели снимката на Дикеч и написа „Nice“ (красиво).

Аделина Калъпчиева

Познава всички тайни кътчета в Пловдив, а в Под тепето… More »

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина